5 tipov na prípravu kávy vo filtri

Spísali sme 5 tipov, ktoré vám pomôžu dostať z kávy vo filtri tú najlepšiu chuť.

Budete potrebovať

Skôr ako začnete s prípravou, pripravte si: kanvicu na vodu, hrnček a balenie kávy vo filtri. Veľkú službu vám urobí kanvica s husím krkom, ktorá umožňuje postupne dávkovať vodu.

1) Použite vodu s teplotou 92 – 94 °C

Ak máte k dispozícii kanvicu s nastavením a udržiavaním teploty, nastavte túto hodnotu priamo na nej. Ak nie, nechajte vodu po dosiahnutí varu minútu odstáť. Príliš horúca voda môže kávu spáliť a tá nepríjemne zhorkne. Medzitým môžete rozbaliť vrecko a vybrať z neho filter s kávou.

2) Zatraste s filtrom

Uchopte filter za ušká po stranách a poriadne ním zatraste, aby sa káva odlepila od stien. To umožní, aby voda pretekala kávou správne dlho (približne 3 minúty) a neusadzovala sa na dne filtra.

3) Vyskúšajte hrnček s väčším priemerom

Pripravte si hrnček. Odporúčame hrnček s väčším priemerom (približne 9 cm), na ktorom sa filter roztiahne a má dostatok priestoru na prekvapkávanie. Potom už len odtrhnite hornú časť filtra, roztiahnite ušká filtra a nasaďte ho na hrnček.

4) Vodu do filtra dolievajte priebežne

Pomaly nalejte vodu tesne pod okraj filtra a počkajte 10 sekúnd. Len čo hladina klesne do polovice filtra, znovu dolejte vodu po okraj.

5) Množstvom vody ovplyvníte intenzitu

Ak máte radi intenzívne chute, dolejte vodu po okraj už len raz. V tomto momente budete mať v hrnčeku 150 ml. Chuť kávy bude plná, výrazne sa prejavia jej charakteristické tóny. Ak máte radi jemnejšiu (slabšiu) chuť, dolejte vodu do filtra po okraj ešte raz. S jedným filtrom si pripravíte až 200 ml filtrovanej kávy.